York Racecourse Enclosure

York Racecourse

York Racecourse Enclosure

York Racecourse

Lindum York delivered a major improvement scheme to the former Course Enclosure (now renamed the Clocktower Enclosure) at York Racecourse. The work involved construction of two large, modern toilet blocks at either end of the grass banking, twin canopies either side of the Clocktower, improved access for pushchairs and wheelchairs plus a refurbishment of the turnstiles.

The scheme was an architectural challenge, with the need to preserve the near 100 year old Listed Clocktower building whilst ensuring the new facilities were raised out of the flood plain. All the work was carried out in a Heritage and Green Belt setting. Working closely with the City of York Council planning and conservation officers, taking guidance from Historic England, the design team managed to retain the core features while adding modern infrastructure to deliver against 21st century expectations.

The creation of safe pathways from the entry level of the area up to the top of the banking means that racegoers with pushchairs or wheelchairs will find it easier to take advantage of the elevated viewing of the final furlong.

Two new toilet blocks were created at the northern and southern ends of the bank, acting as “bookends”.

Racecourse Chief Executive William Derby said: "It has taken a real effort by the construction and design team, in the face of some pretty miserable weather, and I thank the 300 or so workforce who have been on site to complete this scheme on time and on budget for racegoers to enjoy.”

Technical Details

Client Name:

York Racecourse

Contract:

Main Contractor

Architect:

Purcell

Procurement:

Negotiated

Contract Period weeks:

35

Project Status:

Project Completed

Careers —

We pride ourselves on providing a working environment which allows people to enjoy what they do, develop their skills and fulfill their potential. We have been in The Sunday Times Top 100 Companies to Work For list every year since 2004.

Read More